Çizgi İzleyen Robot Malzemeleri ve Fiyatları

 
 
Çizgi İzleyen Robot Nedir?
Çizgi izleyen robotlar sensörler yardımıyla belli bir yolda belirlenen çizgiyi otonom yani kendi kendine karar vererek izleyebilen robottur. Bu robotlar genellikle proje ödevlerinde ve robot yarışmalarında sıklıkla kullanılmaktadır. Endüstride ise bu robotların gelişmişleri fabrikaların içerisinde malzeme ve ürün taşıması yaparak iş gücünü azalmaktadırlar.
 
Proje Ödevleri ve Robot Yarışmaları için Robot Yapmayı mı Düşünüyorsunuz?
 Genellikle az maliyet gerektirmesi ve eğlenceli bir yapım aşaması olması sebebiyle sıklıkla robot projelerinde ve robot yarışmalarında bu robotları görmekteyiz. Eğer sizlerde çizgi izleyen robot yapacaksınız kesinlikle doğru adrestesiniz. Gelin şimdi birlikte çizgi izleyen robotlarda kullanılan malzemeleri inceleyip bütçenize en uygun malzemeleri seçelim.
 
Çizgi izleyen robotlarda kullanılan 7 temel malzemenin listesi şu şekildedir; 

 

 1-) Kontrol Kartları
Robotun ana kontrol kısmıdır. Robotla ilgili olan tüm giriş ünitelerini algılayarak(sensörleri), kontrol kartınının çıkış ünitelerine(motorlara) aktaran sistemdir.
Robotların çalışması için yazılan programlar bu kısımda saklanmaktadır. Sizlere tavsiyemiz aşağıda yer alan arduino tabanlı yerli üretim robot kartlarını kullanmanızdır. Bu kartların en büyük avantajları tek platform üzerinde hem kontrol devresine hemde motor sürücü devresine sahip olmasıdır, bu sayede basit ve hızlı bir şekilde elektronik kısmı halletmiş olursunuz. İsterseniz sadece arduino kontrol kartlarınıda kullanabilirsiniz.
 
NanoZade Arduino Robot Kartı   ÇizgiZade Arduino Robot KartıProZade Çizgi İzleyen Robot Kartı 
 

2-) Motor Sürücü Kartları
Çizgi izleyen robotlarda öncelikle kullandığınız redüktörlü dc motorların maksimum çektiği akımı bilmeniz gerekmektedir. Bu akım değerine göre motor sürücü kartınızı seçmeniz gerekmektedir. Genellikle çizgi izleyen robot motorları 1 ile 4 Amper arası akım çekmektedirler. Eğer yukarıda ki yerli üretim robot kontrol kartlarını kullanırsanız motor sürücü kartı kullanmanıza gerek kalmayacaktır, çünkü yukarıda ki yerli üretim kontrol kartlarının üzerinde motor sürücü devreleri bulunmaktadır. Bu kontrol kartlarını kullanmayanlar için aşağıda ki motor sürücü kartları tavsiye etmekteyiz.
 TB6612FNG Çift Motor Sürücü Kartı - Yeni Versiyon       L298N Çift Motor Sürücü KartıArduino Motor Sürücü Shield - Adafruit



3-) Çizgi İzleme Sensörleri
Çizgi izleyen robotlar bu sensörler aracılığı ile yolu takip edebilirler. Bu robot projelerinde minimum 3 sensör tavsiye etmekteyiz, sensör sayısı ne kadar fazla olursa robotun yolu izlemesi daha rahat olacaktır. Aşağıda digital ve analog olarak çalıştırabileceğiniz sensör modelleri mevcuttur.
 
QTR-8A Kızılötesi Sensör - AnalogCNY70 Kızılötesi SensörQTR-8A Kızılötesi Sensör - Analog
 

4-) Redüktörlü Dc Motorlar
 Çizgi izleyen robotlarda genellikle redüktörlü yüksek hızlı dc motorlar kullanılmaktadır. En yüksek hızda olan motorları seçmeniz her zaman doğru olmayacaktır, bu sebepten dolayı hızlı ve tork dengeli olmalıdır. Program aşamasında robotun kontrolü zor olacağından dolayı aşırı yüksek hızda olan motorlardan kaçınmanızı tavsiye ediyoruz. En hızlı motora sahip robot en iyi robottur düşüncesi maalesef sizleri yanıltmaktadır, bu yüzden özellikle yarışmalarda pistten çıkmadan kontrol edebileceğiniz devirde motorları tercih etmelisiniz.
6V 1000Rpm Dc MotorForce-Up 12V 3000Rpm Dc Motor6V 250 Rpm Motor ve Tekerlek Seti


5-) Tekerlekler
Çizgi izleyen robotlarınızda ne kadar üst kalite malzeme kullanırsanız kullanın tekerleklerinizin zemine tutunması yeteri kadar iyi değilse başarılı bir proje ortaya koyamazsınız. Bu sebepten dolayı robotunuzun yüksek hızlarda pistten kaymaması için sürtünmesi yüksek tekerlekleri tercih etmelisiniz. Yıllardır derece alan ekiplerinin sırrı olan Bond Silikon Tekerlek ve Banebots Tekerlek şiddetle tavsiyemizdir. Buna ek olarak ise robotun 3.değme noktası olan sarhoş tekerlekleri de kullanmanız gerekecektir.
Bond Silikon Tekerlek SetiBaneBots Tekerlek - 41x10mm - 1/2'' Hex MountPlastik Sarhoş Tekerlek - Plastic Ball Caster - 2'li
      Bond Silikon Tekerlek Seti                  BaneBots Tekerlek - 41x10mm                 Plastik Sarhoş Tekerlek


6-) Robot Gövdesi
Çizgi izleyen robotlar için bir çok farklı gövde tasarımları yapılabilir. Ancak size tavsiyemiz sitemizde yer alan hafif ve özel tasarımlı robot gövdelerini tercih etmenizdir. Çizgi izleyen robotlarda gövdenin arkasındaki motorlar ile gövdenin önünde çizgi izleyen sensörlerin mesafesi hayati önem taşımaktadır. Sizde aşağıda bulunan gövdelerden birini seçebilirsiniz, robotunuzu yapmaya hemen bugün başlayabilirsiniz.
Beta Çizgi İzleyen Robot GövdesiÇita Hızlı Çizgi İzleyen Robot GövdesiRapid Çizgi İzleyen Robot Gövdesi



7-) Güç Kaynağı & Batarya
Robotlarda kullanılan piller önemli unsurlardan biridir. Sizde emeklerinizin boşa gitmesini istemiyorsanız lütfen kaliteli piller kullanmaya özen gösteriniz. 7.4 Volt ile 11.1 Volt arası voltaj verebilen ve 400mAh - 1300mAh arası akım verebilen pilleri tercih etmenizi öneririz.
 
11.1V Lipo Pil 400mAh11.1V Lipo Pil 500mAh11.1V Lipo Pil 800mAh
           11.1V Lipo Pil 400mAh                    11.1V Lipo Pil 500mAh                              11.1V Lipo Pil 800mAh
 

Çizgi İzleyen Robot Kitlerimizi İncelemek İster Misiniz ? 
 
Basit Çizgi İzleyen Robot KitiÇizgi İzleyen Robot Kiti - AlfaÇizgi İzleyen Robot Kiti - Beta
          Basit Çizgi İzleyen Robot Kiti              Çizgi İzleyen Robot Kiti - Alfa                  Çizgi İzleyen Robot Kiti - Beta
 
Rapid Arduino Çizgi İzleyen Robot KitiÇita Hızlı Çizgi İzleyen Robot Kiti - 3000RpmÇita Hızlı Çizgi İzleyen Robot Kiti - 6000Rpm

 

 
 
  


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.